Home » Activiteiten » Buitenlandreis

Buitenlandreis

BLR2018groep.jpg

Drie etmalen in bruisend Boedapest - Buitenlandreis 2018 

Het is donderdag 13 september 2018, als om 5.00 uur mijn wekker gaat: de Jonge Balie Buitenlandreis 2018 is begonnen! Snel zoek ik m’n laatste spullen bij elkaar, druk m’n koffer met enig geweld dicht, schuif een boterham naar binnen en ga op weg naar Eindhoven Airport. Eenmaal daar aangekomen wordt één ding mij duidelijk: onze groep van vijftig jonge advocaten heeft er zin in en kan niet wachten om naar Boedapest te gaan. 
 
Gedurende de hierop volgende dagen wisselen de gebeurtenissen elkaar in een rap tempo af. Zo bezoeken wij de eerste dag het Parlementsgebouw, waar duidelijk op een extra laagje goud niet is bezuinigd. Ook de boottocht over de Donau is minstens zo adembenemend. Vanaf de boot de delen Boeda en Pest gehuld in lichtjes te kunnen aanschouwen, onder het genot van een drankje, terwijl nader kennis wordt gemaakt met elkaar en veel wordt gelachen, geeft een bijzonder en een verenigd gevoel.
 
Dit verenigde gevoel wordt de volgende ochtend bevestigd, als om 9.00 uur de eerste groep van 25 deelnemers zich in de lobby van het hotel heeft verzameld om naar de Curia (de Hoge Raad) te gaan. Ondanks de slaperige hoofden en de korte nacht, meldde iedere deelnemer van de eerste groep zich op tijd! Tijdens de rondleiding door de Curia kon met de gids nog worden gesproken over de Hongaarse democratie en de politieke discussie betreffende de huidige rechtsstaat.
 
Na het bezoek aan de Curia en de lunch bij één van de vele hippe streetfoodcourts die Boedapest rijk is, hebben wij de stad vanaf de fiets in de zon beter leren kennen. De fietstocht leidde ons langs het Parlementsgebouw, door parken, langs badhuizen en oorlogsmonumenten, door wijken met iconische panden, langs kastelen en door prachtige straten met mooie gebouwen.
 
Terwijl ik dit schrijf, word ik overspoeld door alle andere bijzondere, komische en vreemde herinneringen. De hippe en alternatieve barretjes die Boedapest rijk is, het in koor volmondig ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis meezingen terwijl rondom ons het geroezemoes stilvalt, een perfecte goulashsoep, tafelvoetbal met Engelsen, Hongaren, Duitsers, vlees – heel veel vlees, fiven, een rooftop-bar waar we zelf de gin-tonics moesten maken, heel veel zon, gefrituurde hamburgerbroodjes, de weg oversteken in plaats van onder de weg door, het omhoog zetten van een omgevallen boom en het verzamelen van de blaadjes, Boeda, Pest, heel veel dansen en vooral een ontzettend goede sfeer.      
 
Het is ongelofelijk en bijzonder mooi hoe het bij elkaar zetten van vijftig jonge advocaten in zo’n korte tijd kan leiden tot één grote, saamhorige groep. En hoewel wij terugkeren naar kantoor, waar deadlines, targets, collega’s, confrères en cliënten op ons wachten, kijken wij terug op een geslaagde Buitenlandreis!   
Mijn dankbaarheid gaat uit naar onze gulle sponsoren. Daarnaast wil ik mijn waardering uitspreken voor mijn hardwerkende commissieleden, voor Dario Pranjic, de overige bestuursleden en voor onze fantastische deelnemers. De Buitenlandreis 2018 was mede dankzij jullie een groot succes!
 
Op naar volgend jaar!

De BLR commissie 2018! Jenneke, Esen, Philippe, Sabina, Jos en Stef, bedankt!